Kevadised räimed rõõsas piimas

Vanasti oli rannarootsi aladel alati rõõmus päev, kui kevadel sillerdasid esimest korda võrkudes räimed ja mehed naasid saagiga koju.

Hooaja esimest räime peeti parimaks ja seetõttu oli selle valmistamine ka mõnevõrra pidulikum. Perenaised võtsid aega, et räimi valmistada maitsvamalt kui tavapäraselt, paremate lisanditega. Kuna tihti langes kevadräime püügihooaeg kokku ka ülestõsmispühadega, kasutasid kodunduskursustest osavõtnud uuendusmeelsed perenaised räimeroogade sees või kaunistamisel mune.

Alljärgnev retsept pärineb Naissaarelt.

Kevadised räimed rõõsas piimas. Retsept Naissaarelt
Koostisosad:
  • 500 g räime
  • 1 kl piima
  • 50 g võid (originaalretseptis puudub, kuna varem oli lehmapiim rammus)
  • 1 sibul
  • pipart
  • soola
  • 3–4 muna
Valmistamine:
  1. Puhasta räimed, eemaldades pea ja sisikond.
  2. Koori ja viiluta sibul.
  3. Lao räimed kihiti sibulaviiludega ja soola-pipart vahele puistates keedupotti või ahjunõusse, mille põhja oled lisanud veidi vett.
  4. Sulata või ja sega piimaga.
  5. Vala või-piimasegu kaladele.
  6. Hauta tasasel tulel pliidil või ahjus
  7. umbes 150 °C juures ca 30–40 minutit.
  8. Keeda mune 7 minutit.
  9. Koori ja haki keedetud munad kahvliga – kollane ja valge eraldi nõudesse.
  10. Kaunista valminud räimeroog kollaste ja valgete munatriipudega.
  11. Serveeri keedetud kartulitega.

Fakte

  • Räimi püütakse kevaditi aprillist juulini.

  • Räim sisaldab B-rühma vitamiine, mis on olulised närvisüsteemile, samuti magneesiumi, kaaliumi ja seleeni.

  • Räime luudes on kaltsiumi ja fosforit, mis on väga olulised inimese luude ja hammaste tervisele. Seepärast on soovitav süüa räime koos luudega nagu vanasti. Lisaks hõlbustavad peenikesed kalarood seedeprotsessi, aidates eemaldada sooleseinte külge ladestunud jääkaineid.

  • Rasva- ja valgusisalduselt on räim võrreldav broileri rinnafileega.

  • Räime värskuse eriline tunnus on kala tugevalt rohekassinist värvi selg, hiljemalt paari päevaga see värv tuhmub.