Kartulileib
Kehva rukkisaagi aastatel küpsetati Pakritel tihti kartulileiba. Kartulileiba küpsetati palju ka kevaditi ja suve hakul, kui viljavarud olid otsakorral.
Maria Stahl on oma pojatütrele rääkinud, kuidas kartulitele sobis Pakrite pinnas väga hästi, sest kivid hoidsid sooja ja kartulisaagid olid rikkalikud. Kartulileib püsis kauem värske, oli pehmem ja mahlasem tavaleivast. Seda oli hea kiirel ajal valmistada suurem kogus, et siis kauemaks tööleminejaile leivakotti kaasa panna.
Alljärgnev retsept on mugandus Per Söderbäcki raamatust ”Rågöborna” pärinevast kartulileiva tegemise kirjeldusest. Soovi korral võib jahusid varieerida või hoopis küpsetada leib, kasutades juuretist. Kuna aga just rukkijahu oli see, millest rasketel aastatel puudust tunti, olen rukkijahu koguse siin minimeerinud.

Koostisosad:
- 3 dl odrajahu
- 1 dl rukkijahu
- 5 dl kartuliputru või purustatud keedetud kartuleid
- 1 muna
- 1 tl soola
- 2 sl sulatatud võid
- vajadusel pisut vett
- soovi korral köömneid
Valmistamine:
- Sega kartulipudru või purustatud kartulite hulka sool, muna ja jahu.
- Kui segu jääb liiga paks, lisa tilk vett.
- Vormi lapikud pätsid, tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
- Määri läike saamiseks võiga.
- Küpseta 225-kraadises ahjus 20 minutit.
- Paku soojalt koos määrdejuustu või munavõiga.